Vytisknout stránku

Nejvyšší představitelé PEFC jednali v Praze s českými lesníky

Nejvyšší představitelé PEFC jednali s českými lesníky 21. února v pražském sídle Vojenských lesů a statků ČR (VLS) o rozvoji certifikačního systému PEFC na národní, evropské i mezinárodní úrovni. Vedle ředitele VLS Josefa Vojáčka se zúčastnili také zástupci Lesů ČR v čele s generálním ředitelem Danielem Szórádem, předseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR František Kučera, výkonná tajemnice Lesnicko-dřevařské komory ČR Andrea Pondělíčková a další zástupci českého lesnického sektoru.

Podle slov výkonného ředitele PEFC Bena Gunnenberga roste na mezinárodní úrovni rozloha lesů certifikovaných systémem PEFC. V poslední době bylo certifikováno například 16 milionů hektarů v Austrálii, certifikace PEFC je však úspěšná také mezi asijskými producenty dříví, a to především v Číně. K PEFC se podle Gunnenberga v poslední době oproti konkurenčním certifikačním systémům také stále častěji přiklánějí lesníci ve Spojených státech, ale i ve Velké Británii.

„Jsem rád, že vývoj ve světě potvrzuje správné rozhodnutí většiny českých lesníků pro tento certifikační systém," uvedl po setkání ředitel VLS Josef Vojáček.

Podle generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda bylo jednání s nejvyššími představiteli PEFC reakcí na některé kritické hlasy, které požadují, aby čeští lesníci přešli ke konkurenčním certifikačním systémům. „Pro Lesy ČR je podstatné, aby byli odběratelé a zpracovatelé dříví se zvolenou certifikací PEFC spokojeni a přinášela jim dlouhodobý profit a dostatečnou kredibilitu na trzích. Proto pokračujeme v diskusi s partnery a hledáme řešení. Certifikace lesů se nesmí pro žádného z partnerů v řetězci zpracování dříví stát zátěží, vždy má být benefitem," zdůraznil D. Szórád. „V případě potřeby jsme připraveni otevřeně představit principy trvale udržitelného lesnického hospodaření a přesvědčit tak kohokoliv o dostatečné kvalitě systému PEFC ve střední Evropě," dodal.

V České republice jsou dominantní rozlohy lesních pozemků certifikovány právě systémem PEFC. Na nadnárodní úrovni PEFC certifikace v polovině loňského roku dosáhla hranice 300 mil. hektarů lesů. Z hlediska rozlohy certifikovaných lesů se jedná o celosvětově nejrozšířenější certifikační systém. PEFC certifikát spotřebitelského řetězce má v současné době 18 700 firem.

red.

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)