Vytisknout stránku

Stát bude dál platit státním lesům náhrady újmy kvůli ochraně přírody

Aktualizováno 22. 2. Stát bude dál platit státním organizacím mnohamilionová odškodnění za to, že je při hospodaření omezuje ochrana přírody. Prosadil to Senát, když Sněmovna 21. 2. nepřehlasovala jeho veto vládní novely zákona o ochraně přírody a krajiny, jež měla tyto platby zrušit. Senátoři vesměs označovali předlohu za problematickou a diskriminační, založila by podle nich nerovnost vlastnictví.

Újma, kterou by mohly požadovat po státu státní instituce spravující státní pozemky, může dosahovat podle vyčíslení až 350 milionů korun ročně. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) je nelogické a absurdní, když stát platí vlastně sám sobě. "Vytahuje peníze z jedné kapsy a dává si je do druhé," uvedl. Snížení administrativní zátěže by podle něho znamenalo roční úsporu zhruba 4,7 milionu korun. "Je načase zastavit tento státní incest," podpořil vládní normu také sněmovní zpravodaj Robin Böhnisch (ČSSD).

Senát navrhl zamítnutí novely drtivou většinou hlasů přítomných členů. Podle Jitky Seitlové (za KDU-ČSL/SZ) byly důvodem pochyby o jejím souladu s listinou základních práv. Předloha zavádí dvojí právní režim nakládání s pozemky, zdůraznila. Za správný krok označil verdikt horní komory ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). "Pokud je nelogické, že stát v podstatě platí sám sobě, pak by například státní podnik Lesy České republiky neměl platit daně," řekl. Ke kritikům se připojil také poslanec Jan Zahradník (ODS), podle něhož může novela otevřít do budoucna prostor pro vyloučení úhrady škody i jiným vlastníkům, například obcím.

Proti zrušení vyplácení újem státním lesům se v posledních dnech vymezili zástupci státních lesů, ale i soukromí vlastníci lesů. Více se dočtete zde.

Proti senátnímu vetu hlasovalo 68 ze 159 přítomných poslanců. Pro jeho přehlasování je nutných nejméně 101 hlasů.

„V právním státě platí rovnost vlastnictví před zákonem. Hlasování obou komor Parlamentu to potvrdila. Rád bych poděkoval senátorům i poslancům, kteří podpořili zachování tohoto smysluplného principu," uvedl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. Pravidla pro vyplácení náhrad za újmy spojené s úředním omezením, které souvisí s ochranou přírody, tedy zůstávají i nadále stejná pro všechny – bez rozdílu. Kromě Lesů ČR se novela v této záležitosti týkala i Vojenských lesů a statků ČR.

red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)