Vytisknout stránku

Lyžařské soutěže lesníků po dvaadvacáté, tentokrát v Krušných horách

Na 150 lesnických lyžníků se o víkendu 20. a 21. ledna sjelo do Krušných hor, aby poměřili síly mezi brankami na zasněženém svahu či v běžkařské stopě, případně v obou disciplínách. Pro dvaadvacátý ročník Lyžařských soutěží lesníků ČR vybral organizátor, kterým byly Vojenské lesy a statky, Skiareál Klínovec a biatlonový areál Eduard pod Božím Darem. Absolutními vítězi se stali Petr Mencák z Lesů ČR a Hedvika Zahalková z týmu Lesníci.

Na účastníky lyžařských závodů lesníků čekaly v Krušných horách ideální sněhové podmínky a nádherné počasí. Po oba dny bylo slunečno a teploty mírně pod bodem mrazu. Soutěž byla otevřená všem českým lesníkům v několika věkových kategoriích, ale také jejich rodinným příslušníkům i pozvaným hostům. Pořadatelem letošního ročníku byly Vojenské lesy a statky ČR, generálním partnerem Lesy ČR.

Pátek – slalom

Pátek patřil obřímu slalomu na „Slalomáku" Skiareálu Klínovec, kde se na start postavilo 86 závodníků v osmi kategoriích. Většina závodníků zvládla skvěle připravenou trať, kterou jim nachystali specialisté tělovýchovné jednoty Klínovec, bez problémů, ze sto sedmdesáti jízd obou kol skončily pouze dvě pádem.
Výsledky mužského startovního pole už v pátek naznačily, kdo bude absolutním výkonem. Již zde dominoval Petr Mencák z týmu Lesů ČR, který se stal nejrychlejším mužem na svahu napříč kategoriemi. Ale pouze mužem – nejrychlejším závodníkem obřího slalomu totiž nakonec byla žena – šestnáctiletá dcera zaměstnance VLS Tereza Součková v obou jízdách zajela nejrychlejší časy a ovládla celkové startovní pole.

Fotogalerie z Lyžařských soutěží lesníků 2017

Sobota – biatlon

Hlavní nápor lesníků však zažila až sobotní hlavní sportovní disciplína – lesnický biatlon. Do ní se akreditovalo 115 závodníků v celém spektru vyhlášených startovních kategorií. Na ně čekaly běžkařské stopy a biatlonová střelnice sportovního areálu Eduard, který leží na cestě mezi Jáchymovem a Božím Darem. Přírodní sportoviště možná neposkytuje nejmodernější servis, zato skýtá božský klid, pohodu a především nádherné kulisy krušnohorských lesů okolo skvěle připravených běžeckých stop.
I zde se strhla nádherná bitva ve všech věkových kategoriích, ve které řada závodníků dojížděla „na krev". Děti a ženy vyrazily na pětikilometrový okruh, na muže pak čekala desetikilometrová trať. Z malorážky se střílelo ve stoje s oporou po prvním okruhu.

Vyhlášení výsledků

Večer pak letošní ročník finišoval v obřím party stanu slavnostním vyhlášením vítězů a společenskou zábavou, kterou značně akcelerovala rocková formace Semtex. Zaplněný parket dokazoval, že téměř nikdo nenechal na trati úplně vše.

Tabulky s výsledky najdete zde.

Jan Sotona
VLS ČR, s.p.
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Foto: Jan Sotona

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)