Vytisknout stránku

LČR: Tendr 2017+ skončil, smlouvy jsou podepsány

Celkem 45 smluv uzavřel státní podnik Lesy ČR se svými partnery, kteří uspěli v pětiletém lesnickém tendru 2017+. Soutěžilo se o provádění pěstebních i těžebních činností a prodej dříví – 48 zakázek za 3,4 miliardy. Ve třech případech odmítl vítěz smlouvu u tak zvané komplexní zakázky podepsat, takže je vypsáno nové zadávací řízení.

Ilustrační foto: Lesy ČR

V tendru se hodnotilo celkem 313 nabídek podaných 36 společnostmi. Hodnoticím kritériem byla cena. Poslední tři smlouvy uzavřely Lesy ČR se svými partnery v úterý 10. ledna. „Všech 45 smluv jsme uzavřeli s vítězem soutěže, který podal nejnižší cenovou nabídku," řekl generální ředitel státního podniku Lesy ČR Daniel Szórád a dodal: „Práce v regionech začaly, takže tendr považuji za úspěšný."

Nejvíce smluv podepsaly společnosti Petra, Uniles a Progles. Petra, stejně jako Uniles uzavřela deset smluv. Získala osm komplexních zakázek a dvě těžební, působit bude na 58 609 hektarech lesa. Uniles uspěl v šesti komplexních, dvou těžebních a dalších dvou zakázkách spojených s pěstební činností – celkem jde o 34 558 hektarů lesa. Progles se šesti podepsanými smlouvami, čtyřmi komplexními a jednou těžební i pěstební bude pracovat na 31 386 hektarech státního lesa.

Opakovaná soutěž je na takzvaných komplexních jednotkách Město Albrechtice-sever, Město Albrechtice-jih a Město Albrechtice-Spálené. Práce na nich do výběru nového partnera Lesy ČR dočasně zajistí prostřednictvím aukcí.

Zakázky pro tendr 2017+ byly trojího druhu. Ze 48 územních jednotek byla na 28 předmětem soutěže takzvaná komplexní zakázka, kdy vítěz soutěže dělá pěstební práce i těžbu a se dřevem následně obchoduje. Komplexní zakázka o odhadovaném objemu 2,8 miliardy korun byla nejhodnotnější a firmy o ni měly největší zájem. U 14 jednotek se soutěžily pouze pěstební práce v objemu 434 milionů korun. Na šesti jednotkách byla předmětem soutěže těžba s prodejem dřeva v souhrnné hodnotě prací 168 milionů korun. Tendr se týkal 34 územních jednotek, celkem mají Lesy ČR území rozděleno na 163 jednotek.

Do tendrů 2017+ loni v září zasáhl ÚOHS, který předběžným opatřením zakázal podniku podepisovat smlouvy u komplexních zakázek a zakázek na těžbu a prodej dřeva. Důvodem správního řízení bylo podezření z porušení zásady transparentnosti, rovného zacházení a zákazu diskriminace. V listopadu ÚOHS správní řízení zastavil a předběžná opatření zrušil.

red.

Shrnutí lesnického tendru 2017+

- Celkem 36 společností podalo 313 nabídek
- Bylo uzavřeno 45 ze 48 smluv, ve třech případech odmítl vítěz tendru smlouvu podepsat, soutěží se znovu
- Soutěžilo se o 208 tisíc hektarů (Lesy ČR spravují celkem 1,2 miliony hektarů lesa)
- Tendr se týkal 34 smluvních územních jednotek (Lesy ČR mají 163 smluvních územních jednotek)
- Na jednu smluvní územní jednotku bylo průměrně podáno 6,5 nabídek

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)