Vytisknout stránku

LČR mají z tendru 2017+ podepsáno přes 80 % smluv

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) dosud z třímiliardového lesnického tendru 2017+ podepsal smlouvy na 40 ze 48 soutěžených jednotek. 4. 1. mají být podepsány další dvě smlouvy, takže pod smlouvami bude 88 procent jednotek. U tří jednotek se soutěž opakuje, protože vítězná společnost PETRA odmítla kontrakty uzavřít.

U dalších tří jednotek smlouvu nelze zatím uzavřít, protože neúspěšný uchazeč tendry napadl u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Uvedla to mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Nepodepsání smluv na šesti jednotkách kvůli opakování soutěží a kvůli řízení u ÚOHS se podle Lesů ČR na hospodaření na těchto jednotkách nijak negativně neprojeví. U jednotek, kde se soutěž opakuje, podnik dočasně zajistí těžbu a prodej dřeva prostřednictvím aukcí. Postup na jednotkách, jimiž se zabývá ÚOHS, se bude odvíjet od rozhodnutí úřadu.

Vítězem pětiletých tendrů 2017+, které se týkají přibližně pětiny území státních lesů, se stala skupina PETRA z Ratíškovic u Hodonína. Firma PETRA a s ní propojená společnost T.E.P. HOLZ podaly nejlepší cenovou nabídku na 15 jednotkách a po odstoupení ze tří jednotek budou mít uzavřeno 12 kontraktů. Kvůli neuzavření smlouvy firmě propadly složené jistiny, které jsou v řádech milionů korun. Opakovaná soutěž je na jednotkách Město Albrechtice-sever, Město Albrechtice-jih a Město Albrechtice-Spálené.

Tři jednotky, které vyhrála společnost Progles, napadla pro údajný dumping v soutěži neúspěšná Lesní společnost Ledeč nad Sázavou. Když Lesy ČR námitky Ledečských odmítly, firma se obrátila na ÚOHS.

Lesům ČR do konce října klesl zisk o 26 procent na 4,3 mld. Kč (ČTK)

Zakázky pro tendr 2017+ byly trojího druhu. Ze 48 územních jednotek byla na 28 předmětem soutěže takzvaná komplexní zakázka, kdy vítěz soutěže dělá pěstební práce i těžbu a se dřevem následně obchoduje. Komplexní zakázka o odhadovaném objemu 2,8 miliardy korun byla nejhodnotnější a firmy o ni měly největší zájem. U komplexní zakázky je 20 smluv podepsáno a dvě jsou před podpisem se skupinou PETRA, tři tendry jsou zrušené a tři tendry řeší ÚOHS.

U 14 jednotek se soutěžily pouze pěstební práce v objemu 434 milionů korun a všechny kontrakty jsou podepsány. Stejně tak je podepsáno všech šest jednotek, kde předmětem soutěže byla těžba s prodejem dřeva v souhrnné hodnotě prací 168 milionů korun.

Do tendrů 2017+ loni v září zasáhl ÚOHS, který předběžným opatřením zakázal podniku podepisovat smlouvy u komplexních zakázek a zakázek na těžbu a prodej dřeva. Důvodem správního řízení bylo podezření z porušení zásady transparentnosti, rovného zacházení a zákazu diskriminace. V listopadu ÚOHS správní řízení zastavil a předběžná opatření zrušil.

red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)