Vytisknout stránku

Lesy ČR odvedly do státního rozpočtu 5,6 miliardy

Aktualizováno 21. 12. Do státního rozpočtu odvedly Lesy České republiky za rok 2016 celkem 5,6 miliard korun. Podnik odeslal prostředky počátkem tohoto týdne do České národní banky.

„Do státní pokladny pravidelně odvádíme zisky z naší podnikatelské činnosti," řekl ekonomický ředitel podniku Karel Buchta. Loni to byly rekordní 8,2 miliardy korun, v roce 2014 pak 6,5 miliard korun a v roce 2013 šest miliard korun - souhrnně tedy 26,3 miliardy korun. Tedy bezmála dva a půl tisíce korun na jednoho občana České republiky. „Stát je zakladatelem podniku a má logicky právo hospodařit s jeho ziskem," vysvětlil generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád a dodal: „V příštím roce plánujeme odvést dvě miliardy korun. V minulých letech byla v odvodu rozpuštěna rezerva utvořená ze zisků vytvořených od roku 1992, tedy za celou historii podniku. Od příštího roku by už výše odvodů do státního rozpočtu měla více souviset s hospodářským výsledkem podniku v daném období."

Lesům ČR za prvních devět měsíců letošního roku klesl hrubý zisk meziročně o 29 procent na 3,9 miliardy korun. Tržby za vlastní výrobky a služby podniku za první tři čtvrtletí klesly o 16 procent na 8,13 miliardy korun. Těžba dřeva zůstala na úrovni šesti milionů metrů krychlových.

Za snížením zisku a výnosů je podle vedení podniku dlouhodobý pokles ceny dřeva na trhu a také to, že se zpracovává větší množství nahodilé těžby, například vinou kůrovcové kalamity. "To mimo jiné znamená jinou strukturu dřeva, těží se více souší, víc nekvalitního materiálu. Lze říci, že loni byly vyšší a kvalitnější těžby a současně i vyšší ceny dřeva," uvedl dříve generální ředitel podniku Daniel Szórád. V celoročním vyjádření Lesy ČR podle něj očekávají pokles zisku o 1,5 miliardy korun.

red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)