Vytisknout stránku

Skupina Lenzing plánuje miliardovou investici do Biocelu Paskov

Výrobce viskózové buničiny, rakouská společnost Lenzing, se rozhodla investovat 100 milionů eur do modernizace výroby. Z toho 40 milionů eur (přes miliardu korun) by mělo jít do dceřinného závodu Biocel Paskov, který vlastní již 6 let. Během dvou let chtějí v Biocelu Paskov zvýšit výrobu na 285 tisíc tun buničiny.

Investice má být využita na modernizaci provozu dřevoskladu, kde se manipuluje se smrkovým dřevem. To je zatím v Biocelu hlavní surovinou pro výrobu buničiny. Další část z celkem čtyřiceti milionů eur půjde na lepší fungování linky na výrobu vláken. "Modernizace povede především ke zvýšení efektivnosti výroby buničiny a v budoucnu také umožní využití jiných druhů dřevin," uvedla pro server Ihned.cz finanční ředitelka společnosti Kateřina Kupková. „Naším cílem je do konce tohoto desetiletí zvýšit vlastní produkci dřevní buničiny ze současných 56 na 75 procent poptávky skupiny pro výrobu botanických celulózových vláken. Modernizace povede k větší efektivitě našich závodů,“ uvedl podle týdeníku Euro generální ředitel společnosti Lenzing Stefan Doboczky.

Podle Ihned.cz chce Biocel Paskov zvýšit svoji výrobu buničiny na 285 tisíc tun, v loňském roce to bylo 262 tisíc. Celá skupina Lenzing ročně vyrobí 550 tisíc tun buničiny.
V loňské roce zvýšil Biocel Paskov tržby o desetinu na 5,7 miliardy korun a dosáhl provozního zisku jeden a půl miliardy. Hospodaření firmy příznivě ovlivnily i nižší ceny dřeva. 

Podle informací Ihned.cz aktuální modernizace není první investici Lenzingu do závodu na severní Moravě, který v roce 2010 získal od jiné rakouské společnosti Heinzel. Koncern po převzetí Biocelu Paskov úplně změnil technologii výroby a postupně investoval téměř čtyři miliardy korun do přestavby závodu. Výsledkem byl přechod od výroby papírenské buničiny, která se tady vyráběla od 80. let, k produkci viskózní buničiny, jíž využívá textilní průmysl a má mnohem větší marže. Zároveň se vyřešil stále složitější boj s konkurencí z Latinské Ameriky. Místní celuzózky vyrábějí buničinu z eukalyptového dřeva. Oproti tomu smrkové dřevo, které zpracovává Biocel Paskov, roste kolem devadesáti let.

Jak uvádí týdeník Euro, surovinou pro výrobu viskózní buničiny je papírenská buničina vyráběná také v Biocel Paskov metodou takzvané biorafinace. Jde o technologii, kdy se pomocí CO2 a působení slunečního záření proměňuje dřevo v materiál pro výrobu papíru, nebo jiných produktů. Kapacita výroby Biocel Paskov je v současnosti 260 tisíc tun viskózové buničiny ročně. Vedlejším produktem při výrobě buničiny jsou výluhy a soda. Produkce sody byla zahájena v roce 2013 zprovozněním sodného kotle. 

S rozšířením výroby souvisí i nárůst poptávky po dřevu. Závod z Paskova ho nakupuje z regionu. Zejména smrkové dřevo dováží kromě Česka také ze Slovenska, Polska a Běloruska. Podíl nakupované pilařské štěpky představuje přibližně 40 procent.

Podíl Lenzingu na světovém trhu s viskózní buničinou je 21 procent. Mezi největší konkurenty rakouské skupiny patří hlavně čínské a indické společnosti. V rámci skupiny má Biocel Paskov důležité postavení a dodává mateřskému koncernu veškerou buničinu, jíž vyrobí. Lenzing ji pak dále zpracovává, například v závodech v Indonésii, Číně nebo přímo v Rakousku, píše server Ihned.cz.

Kromě Čech investuje Lenzing dalších 60 milionů eur i do mateřského rakouského závodu. Celkovým cílem je podle generálního ředitele skupiny Stefana Doboczkyho navýšit vlastní produkci buničiny až na 75 procent. Nyní je to pouze 56 procent. V září rovněž Lenzing ohlásil plány na zvýšení produkce speciálních vláken o 35 tisíc tun do poloviny roku 2018. Do nich investuje dalších 100 milionů eur. Roční obrat skupiny Lenzing dosahuje dvou miliard eur.

Podle týdeníku Euro a serveru Ihned.cz, red.

 

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)