Vytisknout stránku

Zisk LČR do konce července byl meziročně o 1,3 mld. Kč nižší

Hrubý zisk Lesů ČR do konce července činil tři miliardy korun, o 1,3 miliardy korun meziročně méně. Na konci roku by měl hrubý zisk podniku činit 3,77 miliardy korun. 8. 9. to na tiskové konferenci řekl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. Důvodem poklesu je horší kvalita dřeva, která ovlivňuje jeho cenu. Ta letos v průměru klesla o více než 200 korun na kubický metr.

Letos podnik vytěžil 1,2 milionu metrů krychlových dřeva napadeného kůrovcem (celková nahodilá těžba do konce července představovala 2,6 mil. m3), což je meziročně přibližně čtyřikrát více. Na druhou stranu se letos lýkožrout rojil dvakrát proti loňským třem rojením. 

"Vývoj počasí v tomto roce je poměrně příznivý. Letos nečekáme tři generace kůrovců, respektive o té třetí si myslíme, že už to nestihne. S hrůzou se nyní obracíme na každou předpověď počasí, vývoj posledních dvou týdnů je poměrně nečekaný," řekl Szórád. V následujících dnech by mělo být v ČR ještě okolo 30 stupňů Celsia, což je pro množení kůrovce vhodná teplota. V příštím roce by situace podle Szóráda měla být lepší než letos. D. Szórád připomněl, že na sledování rojení kůrovců byla letos spuštěna webová aplikace Kůrovcové info.

Hospodaření v lesích letos dále ovlivňoval dlouhodobý deficit vláhy, ani během letošního poměrně deštivého léta se deficit vláhy nepodařilo zcela doplnit, i když nasycení vrstev vodou v letošním roce je lepší než v loňském roce. Chybí dvě zimy s déle trvající pokrývkou a pomalým táním sněhu. To způsobuje v některých oblastech chřadnutí a odumírání dalších porostů.

Podnik by mohl mít i lepší hospodářské výsledky, jak uvedl Szórád. Lesy ČR se ale snaží tlumit "kvalitní" průmyslovou těžbu, právě kvůli vysoké nahodilé těžbě. Podle odhadu ředitele LČR se ceny dřeva momentálně nachází na dně a očekává jejich postupný nárůst. Nyní ale registrují Lesy ČR silnější nabídku než poptávku a jsou nuceny významné objemy exportovat.  

Dalšími příčinami poklesu zisku je omezení možností čerpání dotačních prostředků či realizace některých sociálních programů (letos zaměstnáno 275 osob z úřadů práce). "Jsme ve složité situaci, kterou se nám ale daří zvládat," podotknul D. Szórád k ekonomickým výsledkům.

Stát se bude snažit podle náměstka ministra zemědělství pro sekci lesního hospodářství Patrika Mlynáře podporovat nové zpracovatelské kapacity, podrobnosti nového programu chce představit v říjnu. "Stát nebude stavět další pily. Měl by se ale zamyslet nad tím, zda chce podpořit další investice," dodal Szórád. Ministerstvo zemědělství chce do roku 2030 snížit vývoz surového dříví z Česka na polovinu. Podle posledních údajů se ho ročně vyváží kolem 6,9 milionu metrů krychlových.

Letos Lesy ČR předpokládají, že by měly státu ze svých zisků a volných peněz odvést 5,6 miliardy korun. Loni odvedly státu 8,22 miliardy korun.

red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)