Vytisknout stránku

Sněmovna projednala návrh zákona, kterým se mění zákon o obchodu s RMLD

Sněmovna 2. 6. projednala v 1. čtení vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o obchodu s reprodukčním materiálem lesních dřevin a lesní zákon. Cílem předloženého návrhu (sněmovní tisk 732/0) je zejména odstranění zjištěných nedostatků při praktické aplikaci zákona o obchodu s reprodukčním materiálem lesních dřevin a úprava některých jeho částí souvisejících s vyhlášením Národního programu ochrany a reprodukce genofondu lesních dřevin.

Vlastníci lesa mají již druhým rokem možnost čerpat dotace na podporu genetických zdrojů lesních dřevin. Účast v Národním programu je dobrovolná, pokud však vlastník lesa do programu vstoupí, musí plnit některé povinnosti dané zákonem, např. je-li vyzván, umožnit Národní bance osiva a explantátů lesních dřevin odebrání vzorku genetického zdroje, přičemž banka tento sběr provede na vlastní náklady. Konzervace vzorků v této bance je podle Ministerstva zemědělství jakousi zálohou cenných genotypů lesních dřevin pro případ, že jejich ochrana v místě přirozeného výskytu bude neúspěšná. V případě zániku populací v přírodě může být prostřednictvím banky populace navrácena zpět.

Vlastník lesa, který vstoupí do programu, umožní např. v případě smrku ztepilého jednorázový sběr 120 kg šišek do banky, kde je osivo uloženo na dobu 20 až 30 let, a může pak každoročně čerpat dotaci ve výši 1.936 Kč na každý hektar uznaného zdroje selektovaného reprodukčního materiálu (z PRV), případně další podpory nabízené v rámci programu ze státního rozpočtu. Novela upravuje podmínky pro poskytování vzorků genetických zdrojů, pravidla pro poskytování dotací a dále snižuje maximální výši sankce za nedodržování zákona v oblasti ochrany a reprodukce genofondu lesních dřevin z dosavadních 100 000 Kč na 20 000 Kč.

Norma, kterou má během měsíce projednat sněmovní zemědělský výbor, upravuje též některá ustanovení lesního zákona. Novela rozšiřuje povinnosti vlastníka lesa vést evidenci o původu reprodukčního materiálu lesních dřevin použitého při umělé obnově lesa a zalesňování, a to o kategorii identifikovaného reprodukčního materiálu, který je nejméně kvalitní, a tedy pro tyto účely nejméně vhodný, přičemž v současné době není povinnost tento materiál evidovat. Ministerstvo bude dále moci udělit výjimku na požadavky na reprodukční materiál použitý k umělé obnově lesa a zalesňování při zakládání výzkumných ploch na pozemcích určených k plnění funkcí lesa. Předloha má rovněž umožnit zkrácení doby platnosti již schválených lesních hospodářských plánů v případech, kdy vlastníci lesů chtějí slučovat části svého majetku do nových celků.

Podle MZe a ČTK, red.

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)