Vytisknout stránku

Vláda přerušila debatu o příspěvcích na hospodaření v lesích

Aktualizováno 30. 5. Vláda na dva týdny přerušila debatu o tom, kdo bude přerozdělovat příspěvky na hospodaření v lesích. Ministerstvo zemědělství na ně chtělo 350 milionů korun. Na twitteru to napsal mluvčí kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) Martin Ayrer.

Ministerstvo zemědělství chce sjednotit a poskytovat příspěvky na hospodaření v lesích, které v současné době v různé podobě poskytují zájemcům posílají kraje. Žádá na to ze státního rozpočtu 350 milionů korun. Obnos by měl jít v podstatě z peněz Lesů ČR, které každoročně dávají státu miliardy korun. S návrhem, který 30. 5. projednává vláda, nesouhlasí ministerstvo financí. Vyplývá to z návrhu nařízení na vládním webu.

Podle ministerstva zemědělství by se tak částečně vrátil stav před rokem 2005. Od roku 2005 se zvýšily peníze pro kraje z rozpočtového určení daní. Navýšení bylo plánované právě na podporu obnovy, výchovy a ochrany lesů, na podporu sdružování vlastníků lesů nebo podporu technologií šetrných k přírodě. Jenže prostředky nejsou podle resortu vázané právě na tuto činnost. Ministerstvo argumentuje tím, že zatímco daňové příjmy krajů během let vzrůstaly, obnos určený na lesnické dotace se postupně snižoval, v roce 2014 klesl až na 157,5 milionu korun. Během desetiletí se tak dotace snížily o 40 procent.

MF na jednáních uznalo, že kraje k poskytování příspěvků na hospodaření v lesích z vlastních daňových příjmů nelze zavázat; MZe neúspěšně navrhovalo snížit % daňového příjmu krajů v rámci novely zákona o rozpočtovém určení daní – tzn., aby se tyto příjmy vrátily do státního rozpočtu. Resort ministra Andreje Babiše (ANO) chce, aby ministerstvo zemědělství buď našlo způsob, jak peníze vzít krajům, nebo jim nakázat, aby je začaly lesníkům vyplácet. To však podle resortu Mariana Jurečky (KDU-ČSL) není možné.

Ministerstvo zemědělství upozornilo, že peníze by využívalo i na boj proti suchu, respektive na zajištění obnovy lesů poškozených nedostatkem vody.

V návrhu zároveň Ministerstvo zemědělství žádá o navýšení peněz i pro ministerstvo obrany, chce zavést desetimilionový příspěvek na ztížené hospodaření ve vojenských lesích. Peníze by si měl resort najít ve vlastním rozpočtu.

Pokud změnu odsouhlasí vláda, nařízení by mělo začít platit od 15. června. Do té doby jej ale už vláda neprojedná. Ministerstvo si pak o 350 milionů řekne od příštího roku, letos si 100 milionů pokryje z rezerv.

red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)