Vytisknout stránku

Projekt Lesů ČR zmapoval potenciál dřevozpracujících podniků v ČR

Projekt „Zjištění potenciálu dřevozpracujících podniků v ČR" informuje o aktuálním stavu českého a moravského dřevozpracujícího průmyslu. Výsledky tohoto projektu přinášejí přehledná data o regionálních zpracovatelských kapacitách v jednotlivých krajích, která shrnují například počty dřevozpracujících subjektů, jejich zpracovatelskou kapacitu nebo strukturu zpracovávaných sortimentů a možný budoucí potenciál.

V České republice se jedná o unikátní dokument poskytující po dlouhé době ucelený přehled a relevantní data o českých zpracovatelských kapacitách. Tato data mohou sloužit nejen k upřesnění a zefektivnění obchodních strategií subjektů lesnicko-dřevařského sektoru, ale na příklad také jako podklady pro jednání s možnými investory nebo v neposlední řadě pro tvorbu oborových strategických koncepcí. ¨

Zjištění potenciálu dřevozpracujících podniků v České republice bylo iniciováno Fakultou lesnickou a dřevařskou ČZU a podpořeno většinou oborově významných institucí a subjektů, kterými jsou především: Ministerstvo zemědělství ČR, Ministerstvo životního prostředí ČR – konkrétně národní parky, Lesy České republiky, s. p. (LČR), Vojenské lesy a statky ČR, s. p., (VLS) a Společenstvo dřevozpracujících podniků (SDP ČR). „Obrátili jsme se také na malé zpracovatele dřeva, aby měly výsledky vysokou vypovídací hodnotu," uvedl za projektový tým obchodní ředitel Lesů ČR Radovan Srba.

V České republice se ročně vytěží přibližně 16 milionů krychlových dříví, z toho jsou více než tři miliony zpracovány v zahraničí. Zapojené provozovny ročně zpracují 11,7 milionů metrů krychlových dříví. Projekt tedy postihl přibližně 92 procent dříví zpracovaného v České republice. Projektoví partneři letos opět vyzvou významnější zpracovatele dříví k aktualizaci dat. „Veškerá data jsme zpracovali a zveřejníme je v únorovém vydání časopisu Lesnická práce a na našem webu. Všem účastníkům terénního šetření děkuji," dodal ředitel Srba.

Metodika

V rámci venkovního šetření byla zpracovatelům osobně nebo elektronicky distribuována „karta provozu", jejíž podstatou bylo postihnout aktuální stav jednotlivých podniků a zjistit jejich teoretický potenciál zpracování. Respondenti byli požádáni, aby údaje o vlastním provozu poskytnuli k datu šetření a statistická data o výrobě poskytnuli za rok 2013. Údaje o provozech byly šetřeny všemi spolupracujícími subjekty (Lesy ČR, VLS, SDP, SVOL, MŽP - NP). Zpracovatelé byli kontaktováni převážně osobně, prostřednictvím svazů nebo elektronickou poštou.

Šetření se účastnilo 717 provozoven, z nichž 713 patří do pilařského segmentu, 2 provozovny se zabývají výrobou plošných materiálů (KRONOSPAN CR a KRONOSPAN OSB) a 2 subjekty zastupují papírenský segment (Mondi Štětí a Biocel Paskov).

Velkopily

Pily zpracovávající ročně více jak 50 000 m3 pořežou ročně v podmínkách České republiky 58 % pilařské kulatiny. Pro srovnání v Německu je to 77 % a v Rakousku dokonce 95 % (PRAŽAN 2010). Velkopily se vyznačují především výrazně větší efektivitou zpracování, kdy na jednoho zaměstnance připadá roční pořez přes 2 158 m3 (za velkopily jsou v České republice považovány – Mayer-Melnhof Holz Paskov, Stora Enso Wood Product Ždírec, Stora Enso Wood Product Planá, DDL Lukavec, Pila Javořice).

Statistika provozů dle jejich velikosti

Objemy zpracování dříví dle dřevin a velikosti provozů (m3)

Redakce

Více informací a kompletní přehled výsledků najdete v Lesnické práci 2/2016.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)