Vytisknout stránku

Silný vítr na Šumavě poničil tisíce stromů

Silný vítr na Šumavě v posledních dnech poničil podle prvních odhadů několik tisícovek stromů. Škody by neměly dosáhnout čísel, které lesníci zaznamenali letos na jaře při orkánu Niklas. Tehdy silný vítr vyvrátil nebo zlomil přibližně 35 000 stromů, což podle lesníků odpovídá zhruba 35 000 kubických metrů dřeva.

Ilustrační foto

Přesnější čísla z polomů z těchto dní bude šumavský národní park znát v příštím týdnu, jak řekl mluvčí Jan Dvořák. Kvůli větrem vyvráceným a nahnutým stromům požádaly Vojenské lesy o víkendové uzavření turistických tras v Boleticích.

"Situaci v terénu jsme monitorovali od pondělí a nadále pokračujeme. Ten stav se může ještě změnit, protože na Šumavě stále silně fouká vítr," uvedl Dvořák. Dodal, že národní park proto turistům doporučuje, aby v těchto dnech nechodili do lesa.

Jarní orkán Niklas poničil na Šumavě přibližně 35 000 kubických metrů dřeva, největší škody lesníci evidovali především v oblastech Prášil na Klatovsku a Stožci na Prachaticku. Nyní je podle Dvořáka situace jiná. "Vítr způsobil polomy po území celé Šumavy, ale vždy se jednalo jen o lokality s menším počtem zasažených stromů. Navíc ty škody budou v řádech jednotek tisíců kubických metrů," uvedl.

Vojenské lesy kvůli vývratům stromů požádaly úřad v boletickém újezdu o víkendové uzavření turistických stezek. "Z hospodářského hlediska nejde o žádnou katastrofu, škody se pohybují okolo 5 000 kubíků dříví. Na turistických trasách však může hrozit bezprostřední ohrožení života padajícími kmeny a větvemi," uvedl ředitel divize vojenských lesů v Horní Plané Petr Král.

Silný vítr dosahoval v těchto dnech na Šumavě nárazů o rychlosti více než 100 kilometrů za hodinu. Největší škody v Jihočeském kraji způsobil především v úterý a ve středu, kdy hasiči museli likvidovat několik desítek událostí spojených s pádem stromů.

red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)