Vytisknout stránku

LČR daly od dubna do října práci 170 nezaměstnaným

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) zaměstnal letos na sezonních pracích v lesích 170 lidí bez práce. Příští rok plánuje jejich počet zvýšit na 285. Novinářům na tiskové konferenci řekl generální ředitel LČR Daniel Szórád. Vytvoření míst pro lidi z úřadů práce podnik zavedl letos poprvé jako součást sociálního programu zakotveného v Koncepci strategického rozvoje LČR na roky 2015 až 2019. 

Foto: Lesy ČR, s. p.

Náklady na vytvoření pracovních míst by letos měly dosáhnout 26 milionů korun, z nichž kolem 12 milionů korun by měly uhradit úřady práce. "Od dubna do října sezonní zaměstnanci v celé republice zlikvidovali desítky černých lesních skládek, opravovali lesní cesty a menší stavby, pomáhali při pěstebních pracích," uvedla mluvčí LČR Eva Jouklová. Měsíčně si pomocní pracovníci vydělali kolem 14.500 korun hrubého.

Do programu se zapojilo 46 lesních správ, čtyři lesní závody a 49 poboček úřadů práce. "Největší zájem byl na Břeclavsku či Šumpersku a také na Ústecku, kde máme už dvouleté zkušenosti se zaměstnáváním sezónních pracovníků v Krušných horách," uvedl Szórád.

Fluktuace sezonních dělníků se pohybovala kolem 25 procent a jejím důvodem byly u zájemců i problémy s alkoholem, drogami, absencemi. Část případných uchazečů si na Lesy ČR přišla jen pro razítko pro úřad práce a bylo jasné, že o práci zájem nemají. "Museli jsme hledat a zkoušet, ve finále se povedlo ve spolupráci s úřady práce vytypovat vhodné lidi a zaměstnat je," řekl Szórád. Dodal, že práce v lese není pro každého, protože jde o fyzicky náročnou práci, mnohdy v nepříznivém počasí. Řada lidí tak nastoupila o dobré vůli, ale práci nakonec vzdala.

Počet sezonních dělníků z úřadů práce hodlají LČR postupně zvyšovat tak, aby se v roce 2019 dostaly na přibližně 500 lidí. Podnik nevylučuje, že pro řadu lidí se bude jednat o sezonní opakované zaměstnání. Celkem mají LČR na projekt vyčleněno 254 milionů kourn.

"Cílem je zaměstnat pracovní síly, které neuspěly na trhu práce a mohou tak v sezóně pomoci s činnostmi, na které by lesníci neměli čas," uvedla Jouklová. Uplatní se na nich zejména lidé, pro které je kvůli nízkému vzdělání obtížné najít práci.

red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)