Vytisknout stránku

Soud poprvé potrestal jednatele firmy za nelegální těžbu v lese

V Česku byli odsouzeni první tři lidé za to, že jako členové vedení firmy nechali navzdory úřednímu zákazu pokácet stromy v soukromém lese. Podmíněné tresty za zneužití vlastnictví lesa dostali tři lidé ze společnosti Wood-Steel, která přes úřední zákaz pokácela mladé stromy v zakoupeném lese na Olomoucku. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) navíc firmě Wood-Steel za nepovolené kácení stromů vyměřila pokutu 400 000 korun. Nelegální těžba dřeva se v poslední době opět rozmáhá. Podnikavci si mohou díky vysokým cenám dřevní hmoty přijít na miliony korun.

Ilustrační foto: redakce

Vykácení stromů mladších 80 let v lese u Nové Hradečné na Olomoucku inspektoři zjistili na podzim 2012. "Lesní porosty do tohoto věku zákon na ochranu lesa před mýtní těžbou chrání. Lesní pozemek s porostem koupila společnost Wood-Steel a přes písemný zákaz příslušné státní správy lesa Městského úřadu Uničov ihned nechala dřevo vytěžit najatou firmou," uvedla mluvčí ČIŽP Radka Burketová.

Případ vyšetřovala policie a nedávno se dostal k soudu. "Ten vůbec poprvé odsoudil v souvislosti s nelegálním kácením konkrétní fyzické osoby, které ho nařídily, a to za zneužití vlastnictví," uvedla Burketová. Třem osobám, které byly v době nepovolené těžby v pozici statutárních orgánů společnosti nebo za ni jednaly, soud uložil podmíněné tresty. "Podle soudu jednaly tak, že úmyslně vymýtily les a ponechaly jej bez obnovy uložené jim lesním zákonem," dodal ředitel olomouckého inspektorátu ČIŽP Radek Pallós.

Po nepovolené těžbě mladých stromů vznikla u Nové Hradečné na ploše 0,96 hektaru holina, kvůli níž okolní lesní porosty začal ohrožovat vítr a kůrovec. ČIŽP proto firmě Wood-Steel uložila pokutu 400 000 Kč. Podle Pallóse se obavy lesníků z šíření kůrovce nakonec naplnily. Z plochy čtyř hektarů musely být odstraněny napadené stromy, přičemž plocha bezlesního porostu se stále zvětšuje.

Firmě Wood-Steel už ČIŽP vyměřila několik pokut za to, že nelegálně kácela stromy i na jiných místech v Česku. "V letech 2009 až 2014 to bylo osm pokut a opatření ve výši 4,3 milionu Kč. K tomu bylo jednomu z právě odsouzených uloženo různými oblastními inspektoráty ČIŽP celkem dvacet pokut a opatření k nápravě v souhrnné výši 3,59 milionu Kč," uvedl ředitel ČIŽP Erik Geuss.

Wood-Steel je od června na návrh likvidátorky v konkurzu. Z insolvenčního rejstříku vyplývá, že soud loni kvůli machinacím při prodeji dřeva rozhodl o zrušení společnosti. Bývalý šéf dozorčí rady zájemcům o dřevo nepravdivě tvrdil, že firma vlastní lesy, z nichž má být vytěženo. Společnost od zájemců inkasovala peníze, dřevo ale nedodala. Soud škodu vyčíslil na 720 000 Kč. Společnost čelila několika exekučním řízením.

Počet případů nelegální těžby se zvyšuje. "Opakuje se fenomén, který jsme mohli zažít před deseti lety. Je to byznys a dřevo se vyplácí prodávat," uvedl Pallós. V některých předchozích letech se dřevo takřka vůbec nelegálně netěžilo, tak nyní je situace kvůli jeho rostoucím cenám opačná.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)