Vytisknout stránku

MENDELU v Brně otevírá výzkumné centrum pro studium dřeva

První výzkumné pracoviště v České republice v tomto oboru otevírá v těchto dnech Mendelova univerzita v Útěchově v prostorách vědecko-technického parku. Projekt s názvem Mendelu Research Infrastructure za více než 51 milionů korun se chce stát základnou pro výzkum v oboru lesnictví a dřevařství pro celou střední Evropu.

Přes deset nových laboratoří, komora pro umělé stárnutí dřeva, speciální mikrovlnná linka a další špičkové zařízení bude součástí nového Výzkumného centra Josefa Ressela v Brně – Útěchově. Dveře do laboratoří útěchovského centra za více než 51 milionů korun otevírá Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy univerzity v těchto dnech po více než roce a půl stavebních prací. Podobná instituce doposud v České republice chyběla.

„Nové výzkumné centrum podpoří špičkový mezinárodní tým expertů, který na univerzitě budujeme. Věříme, že s infrastrukturou, kterou máme nyní k dispozici, se Brno stane přední základnou pro výzkum a vývoj a vzdělávání dřevařských odborníků pro celou střední Evropu," říká Petr Horáček, profesor z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Vědci i studenti se v něm budou zabývat zkouškami materiálů vyrobených ze dřeva, vyvíjet nové materiály a výrobky nebo zlepšovat procesy jeho zpracování.

Všechny činnosti mají jedno společné: efektivní využívání domácího dřeva. Lesnická a dřevařská fakulta bude na projektech spolupracovat i se soukromými firmami, chce pomáhat tyto znalosti přenášet také do komerční sféry.

České dřevo se zpracovává v zahraničí

„Vývoj nových výrobků a technologických postupů je cestou, jak zvýšit konkurenceschopnost českých produktů na světových trzích. České dřevo se totiž rozhodně nevyužívá v míře, v jaké by mohlo," dodává Petr Horáček.

Česká republika patří mezi přední evropské producenty surového dříví, ve využití dřeva se však pohybuje na jednom z posledních míst. Dřevo je tak často bez přidané hodnoty vyváženo jako surovina a do České republiky už se vrací zpracované jako výrobek.

„Je to začarovaný kruh. Spotřeba dřeva je nízká, i proto, že dřevo u nás ztratilo reputaci spolehlivého materiálu a často se nahrazuje sklem, betonem či dalšími materiály z neobnovitelných zdrojů. Zároveň klesá počet společností, které by uměly dřevo kvalitně zpracovávat – ničí je levnější zahraniční konkurence. Chybí legislativní podpora i osvěta, lidé si často myslí, že je dřevem potřeba jen šetřit. My jej ale chceme ukázat jako obnovitelnou, ekologicky příznivou a mnohostranně využitelnou surovinu," vysvětluje profesor Horáček.

K vývoji produktů, které by byly atraktivní i pro český trh a zákazníky, je potřeba trvalý vývoj a inovace. A právě k tomu má nové Výzkumné centrum Josefa Ressela sloužit. Věda a výzkum se zde budou propojovat přímo s výukou – od praktických demonstrací až po zapojení studentů do vědecké činnosti. Z nového centra bude mít užitek na 1 800 studentů univerzity.

Výstavba, rekonstrukce a vybavení centra stála více než 51 milionů korun. Univerzita na projekt Mendelu Research Infrastructure získala dotaci 43,5 milionu korun z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, 7,7 milionu korun šlo ze státního rozpočtu. V laboratořích výzkumného centra bude pracovat několik desítek zaměstnanců a studentů fakulty, kteří budou usilovat o to, aby přispěli k využití dřevní suroviny srovnatelnému s vyspělými zeměmi EU.

Podle TZ MENDELU v Brně, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)