Vytisknout stránku

Nadace Dřevo pro život vyhlásila dřevěné stavby roku 2014

Dne 17. března proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů a předání cen ankety DŘEVĚNÁ STAVBA ROKU 2014. Letošní ročník byl uspořádán na zámku ve Křtinách u Brna pod záštitou rektora Mendelovy univerzity, pana Prof. RNDr. Ladislava Havla, CSc. a partnerem byla Lesnická a dřevařská fakulta Brno. 

Program zahájily přednášky předních odborníků na téma „Podpora dřeva jako obnovitelné suroviny." Struktura přednášek byla sestavena tak, aby si bylo možné udělat ucelenou představu o aktivitách státní správy v tomto sektoru. Během odpoledne tak vystoupil za Ministerstvo zemědělství ČR pan náměstek Mgr. Patrik Mlynář s přednáškou na téma „Role státu v podpoře zpracování dřeva vyrobeného v ČR." Pan Ing. Ladislav Vaněk dále prezentoval kladný postoj Ministerstva průmyslu a obchodu k dřevostavbám v naší zemi. Na této akci vystoupil exkluzivně také pan Ing. Martin Žák, vedoucí marketingové kanceláře rakouského velvyslanectví v Brně, který se podělil o přístup rakouských kolegů ke spotřebě dřeva. Přednáškový prostor uzavřel pohledem na danou problematiku pan náměstek ministra životního prostředí Ing. Vladimír Dolejský.

Slavnostní vyhlášení výsledků odstartovalo mnohými druhou část křtinského odpoledne. Nadace udělila celkem 15 ocenění pro soutěžní díla v sedmi kategoriích ankety DSR a také dvě ceny pro vítěze veřejného hlasování. 

Seznam a fotografickou galerii vítězných děl naleznete zde!

Na závěr slavnostního předávání organizátoři představili nový katalog Dřevěné stavby roku 2014 obsahující všech 92 soutěžních děl. Tento katalog bude veřejnosti poprvé představen na veletrhu FOR HABITAT v PVA EXPO v Letňanech ve dnech 19. – 23. 3. 2015.
V nedalekém barokním kostele Panny Marie Křtinské byl zorganizován překrásný varhanní koncert duchovní hudby. Všechny dojmy a zážitky se pak dlouho diskutovaly na večerním rautu. Lze očekávat, že mnohé postřehy a názory tohoto odpoledne nastartují nové a zajímavé projekty.
„Akci hodnotím jako velmi úspěšnou. Anketa DSR stále roste, což mne velmi těší. Věřím, že budeme v tomto trendu pokračovat i v následujícím ročníku! A věřte, že se máte na co těšit. Jubilejní ročník 2015 bude skutečně mimořádný," uvedl na závěr celé akce ředitel Nadace dřevo pro život, pan Ing. Stanislav Polák.

O anketě Dřevěná stavba roku

Dřevěná stavba roku je mezinárodní anketa dřevěných konstrukcí, návrhů, projektů, a realizací staveb a interiérů, které byly postaveny na území České a Slovenské republiky, anebo je čeští a slovenští autoři navrhli pro jinou zemi EU. Anketa je určena pro studenty, projektanty, architekty i realizační firmy působící v dřevozpracujícím průmyslu.
Cílem je veřejnosti představit a ukázat možnosti a výhody uplatnění dřeva ve stavitelství.
Organizátorem ankety je Nadace dřevo pro život pod záštitou Ministerstva zemědělství, Ministerstva průmyslu a obchodu a Svazu měst a obcí.

Soutěžní kategorie:

Realizace dřevěných hřišť, Návrhy dřevěných konstrukcí, Realizace dřevěných konstrukcí, Návrhy moderních dřevostaveb, Realizace moderních dřevostaveb, Realizace roubených domů, Design a Interiér.
www.DrevenaStavbaRoku.eu

O Nadaci dřevo pro život

Záměrem Nadace je dlouhodobě a systematicky se věnovat šíření informací o významu bohatství lesů pro společnost, způsobech péče o ně a možnostech šetrného a ohleduplného využívání dřeva – jedinečné obnovitelné suroviny v lesním hospodářství a dřevozpracujícím průmyslu České republiky.
Nadace klade důraz na ekologickou výchovu a podporuje všechny směry ekologicky šetrného využití dřeva ve společnosti.
www.DrevoProZivot.cz

red.

 

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)