Vytisknout stránku

Záměry EU ohrožují zaměstnanost ve zpracování dřeva

Podle názoru představitelů rakouského papírenského průmyslu představují záměry Evropské unie ohrožení asi 40 000 pracovních pozic v Rakousku. Evropská unie se chce na Mezinárodní konferenci ke změnám klimatu v Paříži v roce 2015 zavázat k tomu, že sníží emise CO2 do roku 2030 o 40 %, což je dvojnásobně více, než sliboval dosavadní závazek: mínus 20 % do roku 2020 ve srovnání s rokem 1990. 

„Plány EU doslova ohrožují existenci našich firem a jejich zaměstnanců," varuje obchodní šéfka Austropapieru Gabriela Herzogová.

Rakouský papírenský průmysl by měl redukovat emise CO2 na tunu papíru o 40v% ve srovnání s rokem 1990. „Toho už ani není možné dosáhnout," obává se Herzogová, „s každým dalším zostřením cílů EU na ochranu klimatu nám přibývají další náklady." Neustálý tlak na nová úsporná opatření podle Herzogové způsobuje odliv průmyslu do zemí mimo Evropskou unii, kde odpadnou tyto dodatečné naklady. „Je možné spekulovat o tom, že je to záměr?" ptají se zástupci branže.

V roce 2013 bylo v papírenském průmyslu zaměstnáno 8 000 pracovníků, to je o 35 % méně, než v roce 1990, kdy počet zaměstnanců dosahoval přes 12 000. K tomu je nutné připočítat další zaměstnance z příbuzných oblastí – lesnictví, pilařského průmyslu, tiskáren, zpracování papíru, které s výrobou papíru souvisejí. Odliv průmyslu se může týkat až 40 000 pracovních míst. „Odmítáme takový postup, kdy si Evropská unie doslova zahrává s existencí některých firem a ohrožuje zaměstnanost ve strukturálně slabých regionech, kde už nyní je nedostatek pracovních míst," uvádí Herzogová.

Zástupci papírenského průmyslu proto požadují promyšlenou politiku v oblasti ochrany klimatu, která nemá snahu dostat domácí průmysl doslova na kolena. „Ochrana klimatu je samozřejmě nutná a dobrá, bude fungovat ale jen tehdy, když dostane každý možnost k ní přispět. Papírenský průmysl se o to snaží již dlouhá léta, neměl by být proto nucen plnit další nereálné požadavky EU," dodává Herzogová.

Podle www.fordaq.com, HN

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)